Η πρώτη μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένου νεφρού χοίρου σε άνθρωπο!

0


Ένας γενετικά επεξεργασμένος νεφρός χοίρου μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία σε ζωντανό άνθρωπο – ασθενή για πρώτη φορά. Οι σχετικές πληροφορίες δείχνουν ότι ο άνδρας είναι καλά λίγες εβδομάδες μετά, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για μια ευρύτερη δεξαμενή δωρητών οργάνων στο μέλλον.

Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων μπορούν να σώσουν και να παρατείνουν ζωές, αλλά δυστυχώς υπάρχει συνεχής έλλειψη ανθρώπινων δοτών. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες πειραματίζονται με τη μεταμόσχευση οργάνων από χοίρους, καθώς έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τα δικά μας. Χρειάζεται βέβαια πρώτα μια μικρή τροποποίηση με το εργαλείο γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR να χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ορισμένων γονιδίων του χοίρου και την εισαγωγή ανθρώπινων, καθώς και για την απομάκρυνση των ρετροϊών του χοίρου που μπορεί να προκαλέσουν απόρριψη.

Δύο ασθενείς είχαν λάβει στο παρελθόν μοσχεύματα γενετικά τροποποιημένης καρδιάς χοίρου, αλλά και οι δύο πέθαναν μέσα σε λίγους μήνες. Οι μεταμοσχεύσεις νεφρών χοίρου έχουν αποδειχθεί πολλά υποσχόμενες, λειτουργώντας σε εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς για τη διάρκεια των πειραμάτων – έως και δύο μήνες. Τώρα, όμως, ένας ζωντανός ασθενής έλαβε για πρώτη φορά μια τέτοια θεραπεία. Ο 62χρονος Richard Slayman από το Weymouth της Μασαχουσέτης, ο οποίος ζει με νεφροπάθεια τελικού σταδίου, έλαβε το γονιδιακά επεξεργασμένο νεφρό χοίρου το Σάββατο 16 Μαρτίου στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και ήδη αναφέρεται ότι αναρρώνει χωρίς προβλήματα.

Το είδα όχι μόνο ως έναν τρόπο να βοηθηθώ εγώ, αλλά και ως έναν τρόπο να δώσω ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση για να επιβιώσουν“, δήλωσε ο Slayman σε δήλωσή του.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Υγειονομικών Πόρων και Υπηρεσιών, το 2023 υπήρχαν σχεδόν 90.000 ασθενείς που περίμεναν νέους νεφρούς στις ΗΠΑ, ενώ λιγότεροι από 16.000 έλαβαν μόσχευμα. Δυστυχώς, περίπου 17 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα περιμένοντας ένα μόσχευμα. Η ελπίδα είναι ότι η “ξενομεταμόσχευση” (οι μεταμοσχεύσεις οργάνων από ζώα σε ανθρώπους) θα μπορούσε τελικά να ανοίξει την ιστορικά περιορισμένη δεξαμενή δωρητών, μειώνοντας τους χρόνους αναμονής και σώζοντας τελικά ζωές. Αυτή η τελευταία μελέτη σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας αυτής της τεχνικής.

Οι γιατροί και οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πρόοδο του Slayman, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση για μελλοντικές δοκιμές ξενομεταμόσχευσης.

[via]



Πηγή