Με καίριες αναβαθμίσεις, αλλά και περιθώρια βελτίωσης

58


Με το Samsung Galaxy Z Fold4 η εταιρεία απέδειξε ότι τα foldables μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικά εργαλεία στα χέρια των επαγγελματιών χρηστών, αλλά με το Galaxy Z Flip4 στοχεύει να επαναλάβει την περυσινή τεράστια επιτυχία (σ.σ. περισσότερες από 7 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως) απευθυνόμενη στο ευρύ κοινό που θέλει εδώ και τώρα να βιώσει την εμπειρία του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος. 

Το αν θα τα καταφέρει θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά κανείς δεν μπορεί να έχει αμφιβολία πως προσπαθεί να τηρήσει την υπόσχεση της για την εκλαΐκευση της τεχνολογίας των foldables. Προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το όραμα της, η Samsung επενδύει τόσο στην βελτίωση των σημαντικότερων χαρακτηριστικών του Galaxy Z Flip4, ενώ παράλληλα φροντίζει να μειώνει την τιμή του σε πιο λογικά επίπεδα. Απέχουμε, βέβαια, αρκετά από την εποχή των mid-range foldables που θα κινούνται στα επίπεδα των €500-700, αντιλαμβάνεστε, ωστόσο, ότι δεν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικό και βιώσιμο αυτό το σενάριο στην παρούσα φάση.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο κυρίως πιάτο αυτού του review που δεν είναι άλλο από το νέο Samsung Galaxy Z Flip4, το οποίο είχαμε στα χέρια μας για αρκετές ημέρες για να βγάλουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Σχεδιασμός – Κατασκευή – Εμπειρία Χρήσης

Χωρίς να τολμήσει κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση στον σχεδιασμό του περυσινού μοντέλου, η Samsung μας φέρνει το Galaxy Z Flip4 ξεδιπλωμένο μέσα στο κουτί του χωρίς να συμπεριλαμβάνει τίποτε άλλο (ξεχάστε φορτιστή, ακουστικά κλπ.). Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις μόλις το βγάλεις από το πακέτο; Μα φυσικά να το διπλώσεις στη μέση και να παρατηρήσεις πως μένει ένα μικρό κενό στην περιοχή του ανανεωμένου μεντεσέ, το οποίο δυστυχώς είναι αρκετό για να μαζεύεται εύκολα σκόνη στο εσωτερικό panel.

Το συνολικό πάχος όταν το έχεις διπλωμένο είναι μεν 17.1mm, άρα αρκετά μεγαλύτερο από ένα συμβατικό smartphone, παρόλα αυτά, χωρά με ευκολία στην τσέπη του παντελονιού, σε τσάντες και πανωφόρια, καθώς μοιάζει περισσότερο με ένα φυσιολογικό πορτοφόλι. Σε αυτήν την μορφή χρήσης δόθηκε ιδιαίτερα βαρύτητα από την εταιρεία, η οποία προσθέτει ακόμη περισσότερες λειτουργίες για να εκμεταλλεύεσαι την εξωτερική οθόνη του Galaxy Z Flip4 και πρακτικά να το χρησιμοποιείς για βασικές διεργασίες χωρίς να χρειάζεται να το ξεδιπλώσεις. Εδώ να αναφέρουμε ότι η εξωτερική οθόνη έχει «δέσει» καταπληκτικά μέσα στο υπόλοιπο σώμα, ενώ προεξέχουν ελάχιστα οι δύο φακοί της κύριας κάμερας.

Σχετικά με τον μεντεσέ, η Samsung έχει βελτιώσει αρκετά την κατασκευή του και ισχυρίζεται πως εκτός από την δυνατότητα να στέκεται υπό οποιαδήποτε γωνία, είναι ταυτόχρονα πολύ πιο ανθεκτικός από τις προηγούμενες εκδόσεις του. Ομολογουμένως δεν μπορούμε να το κρίνουμε αυτό μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες χρήσης, αλλά από την πρώτη επαφή αισθανόμαστε τον μηχανισμό αρκετά πιο στιβαρό και σε καμία περίπτωση δεν νιώθεις πως μπορεί να προκαλέσεις ζημιά με τα άνοιξε – κλείσε. Αυτό είναι το θετικό σκέλος, καθώς και πάλι θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις και τα δυο σου χέρια για να ξεδιπλώσεις το Galaxy Z Flip4, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα βολικό σε όλες τις συνθήκες (π.χ. μέσα σε μέσα μαζικής μεταφοράς σε ώρα αιχμής). Τουλάχιστον, το κλείσιμο γίνεται πανεύκολα με ένα χέρι.

Ξεδιπλώνοντας το Samsung Galaxy Z Flip4 έρχεσαι μπροστά σε μια μακρόστενη εύκαμπτη οθόνη 6.7’’ (αναλογία 22:9) και το συνολικό πάχος της συσκευής μειώνεται στα μόλις 6.9mm. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πρακτικά αδύνατο να φτάσεις στα όρια της οθόνης κρατώντας το με το ένα χέρι, ενώ είναι αφύσικη η θέση των volume και power buttons στην δεξιά πλευρά λόγω της μορφής του. Επομένως, απαιτείται λίγος χρόνος για να τα συνηθίσεις και όταν είναι ξεδιπλωμένο και…ακόμα περισσότερος όταν το έχεις κλειστό διότι έρχονται ανάποδα και μπορείς εύκολα να μπερδέψεις τα volume με το power button. Υπενθυμίζουμε ότι στο power button είναι ενσωματωμένος ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, γι’ αυτό είναι ένας αρκετά κρίσιμος τομέας για αυτόν που θα το επιλέξει.

Στα υπόλοιπα μπορούμε να αναφέρουμε ότι έχουν μειωθεί ελαφρώς τα περιθώρια της εσωτερικής οθόνης από το υπόλοιπο σώμα, αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά εμφανή, το αλουμινένιο περίγραμμα είναι πολύ πιο επίπεδο από το περυσινό και η κατασκευή είναι πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IPX8 για προστασία από γλυκό νερό και σκόνη. Συνολικά, το Galaxy Z Flip4 είναι ένα από τα κορυφαία δείγματα εξαιρετικής χρήσης των premium υλικών (αλουμίνιο, γυαλί) και τα όποια μειονεκτήματα οφείλονται κυρίως στον συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Οθόνες

Θα ξεκινήσουμε με την εξωτερική οθόνη 1.9’’ Super AMOLED που μπορεί να παραμένει μικρή σε μέγεθος, αλλά σου δίνει την δυνατότητα να εκτελέσεις διάφορες βασικές διεργασίες με ευκολία. Καταρχάς, μπορείς να ενεργοποιήσεις την εξωτερική οθόνη με διπλό άγγιγμα για να δεις ταχύτατα αρκετές πληροφορίες. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διάφορα widgets για να έχεις πρόσβαση σε ξυπνητήρι, καιρό, επαφές κλπ., μπορείς να αποδέχεσαι ή να απορρίπτεις κλήσεις και να βλέπεις τις ειδοποιήσεις.

Όταν έχεις το Galaxy Z Flip4 κλειστό και έρχεται εισερχόμενη κλήση, μπορείς είτε να ξεδιπλώσεις την συσκευή σου είτε να απαντήσεις απευθείς από την εξωτερική οθόνη και να μιλήσεις μέσω του ηχείου. Στην οθόνη φαίνεται ο αριθμός που σε καλεί και αν τον έχεις καταχωρήσει στις επαφές σου μπορείς να δεις ακόμα και την φωτογραφία προφίλ. Όταν ξυπνάς την οθόνη με διπλό άγγιγμα και διακρίνεις μια κίτρινη τελεία, αυτό σημαίνει πως υπάρχουν εισερχόμενες ειδοποιήσεις τις οποίες μπορείς να δεις με swipe από αριστερά προς τα δεξία. Πατώντας σε ειδοποιήσεις μηνυμάτων σου δίνεται η επιλογή να απαντήσεις απευθείας από την εξωτερική οθόνη με προκαθορισμένες απαντήσεις, αλλά αν θες κάτι παραπάνω μπορείς να αγγίξεις την ειδοποίηση και να σε μεταφέρει απευθείας στην συγκεκριμένη εφαρμογή όταν ξεδιπλώσεις την συσκευή σου.

Φυσικά, μπορείς να εκμεταλλευτείς την εξωτερική οθόνη του Galaxy Z Flip4 και για την χρήση της κύριας κάμερας. Με διπλό κλικ στο power button ανοίγει η εφαρμογή της κάμερας στην εξωτερική οθόνη και με swipe αριστερά ή δεξιά αλλάζεις το mode λήψης (portrait, photo, video). Η λήψη γίνεται πατώντας ένα από τα δύο volume buttons και μπορείς να βλέπεις την προεπισκόπηση.

Για να περάσουμε στην εύκαμπτη εσωτερική οθόνη Dynamic AMOLED 2X Infinity Flex 6.7’’ FHD+ με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz, ούτε φέτος γλιτώνουμε από το εμφανέστατο τσάκισμα στο σημείο αναδίπλωσης. Το βλέπεις ξεκάθαρα (ειδικά σε σκούρες εικόνες) και το νιώθεις εξίσου ξεκάθαρα όταν περνάς το δάκτυλο σου από επάνω του. Η αλήθεια είναι ότι το συνηθίζεις γρήγορα και δεν το παρατηρείς ιδιαίτερα από ένα σημείο και έπειτα, αλλά αν σας ενοχλεί μπορείτε να ξεκινάτε το σκρολάρισμα από το κάτω μισό του Galaxy Z Flip4. 

Το panel που χρησιμοποιεί η Samsung είναι πλαστικό και το αντιλαμβάνεσαι στο άγγιγμα σε σύγκριση με ένα συμβατικό γυάλινο panel, ενώ παράλληλα είναι αρκετά πιο ευαίσθητο σε δακτυλιές, βρωμιά, μικρογρατζουνιές και ζημιές γι’ αυτό απαιτείται λίγο περισσότερη προσοχή. Εξυπακούεται ότι δεν αφαιρούμε την εξωτερική επικάλυψη για κανέναν λόγο. Από πλευράς απόδοσης δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από τα κλασικά AMOLED panels, καθώς προσφέρει στον χρήστη υψηλή ανάλυση, μεγάλη ευκρίνεια σε εξωτερικούς χώρους και πολύ ζωντανά χρώματα, ενώ ο ρυθμός ανανέωσης εικόνας προσαρμόζεται αυτόματα από 1 έως 120Hz ανάλογα με το περιεχόμενο. Η αυτόματη προσαρμογή της φωτεινότητας λειτουργεί άψογα και είναι πολύ θετικό πως δεν παρατηρούνται ανακολουθίες στο σημείο της αναδίπλωσης.

Σε γενικές γραμμές, η εσωτερική οθόνη είναι εξαιρετική ειδικά για την περιήγηση στο Internet και σε κοινωνικά δίκτυα, όπως και για την παρακολούθηση video, αλλά ο πολύ μακρόστενος σχεδιασμός δεν είναι και πολύ βολικός για να παίξεις τα σοβαρά mobile games (π.χ. Genshin Impact, Call of Duty Mobile).

Hardware – Απόδοση

Αυτή τη φορά η Samsung άφησε στην άκρη τους δικούς της επεξεργαστές Exynos και πορεύεται στο Galaxy Z Flip4 με το κορυφαίο mobile SoC για συσκευές Android στην αγορά. Αυτό δεν είναι άλλο από το Snapdragon 8+ Gen1 και οι λογικές επιλογές των 8GB μνήμης RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου εξασφαλίζουν μια πλήρως απροβλημάτιστη λειτουργία σε κάθε σενάριο χρήσης, χωρίς κολλήματα και χωρίς καθυστερήσεις. Μοναδική παραφωνία η αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρήσαμε όταν είχαμε ενεργοποιημένη για αρκετή ώρα την κάμερα, κάτι που δικαιολογείται από το πολύ μικρό πάχος του, που με τη σειρά του δεν ευνοεί την τοποθέτηση πιο εξελιγμένου συστήματος ψύξης.

Σε καθημερινά φυσιολογικά σενάρια χρήσης δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο θέμα και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Galaxy Z Flip4 δεν θεωρείται συσκευή για power users με υψηλές απαιτήσεις σε multitasking, άσχετα αν προσφέρει και μπορεί να υποστηρίξει αυτές τις δυνατότητες. Η φιλοσοφία για την χρήση του είναι πιο lifestyle και τα καταφέρνει περίφημα.

Μπορούμε να αναφέρουμε την σημαντική βελτίωση των ηχείων (ειδικά στο κάτω) που προσφέρουν ένα αρκετά πιο βαθύ και καθαρό ηχητικό αποτέλεσμα σε όλες τις συχνότητες (υποστήριξη Dolby Atmos, equalizer), καθώς και στην εξαιρετική λειτουργία της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για βιομετρικό ξεκλείδωμα, μια λύση στην οποία θα στραφούν πολύ λόγω της περίεργης θέσης του power button με τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το αρνητικό, βέβαια, είναι ότι χρειάζεσαι αρκετό φως για την αναγνώριση προσώπου.

Στο κομμάτι της αυτονομίας το Samsung Galaxy Z Flip4 δεν φέρνει κάποια επανάσταση στην κατηγορία, αλλά είναι κάπως βελτιωμένο σε σύγκριση με το περυσινό μοντέλο. Καταρχάς διαθέτει μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας (3700mAh αντί 3300mAh) και με λογική διαχείριση κατά την διάρκεια της ημέρας μπορείς να φτάσεις ως το βράδυ άνετα. Σημαντικός παράγοντας είναι να εκμεταλλεύεσαι όσο γίνεται την εξωτερική οθόνη, καθώς η εσωτερική όσο να ‘ναι καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια. Υπάρχουν κάποια προφίλ απόδοσης στην ενότητα Maintenance and Battery για να δώσεις προτεραιότητα στην αυτονομία, αλλά δεν έχουμε καταλήξει αν αξίζει τον κόπο να θυσιάσεις την απόδοση για να κερδίσεις μερικά έξτρα λεπτά.

Εκεί που θέλουμε, επιτέλους, βελτίωση είναι στον τομέα της φόρτισης. Η Samsung επιμένει με την υποστήριξη ισχύος 25W, νούμερο που είναι το λιγότερο ξεπερασμένο στη σημερινή εποχή. Με κάποιον τρόπο καταφέρνει να γεμίσει την μπαταρία στο 50% μέσα σε περίπου 30 λεπτά, αλλά η πλήρης φόρτιση απαιτεί σχεδόν 1μιση ώρα για να ολοκληρωθεί. Σημειώστε πως υπάρχει επιλογή να απενεργοποιήσεις…την ταχεία φόρτιση και να περιορίσεις τον κύκλο φόρτισης στο 85% για να προστατεύσεις την ζωή της μπαταρίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κάμερες

Η περίπτωση της κάμερας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο μέτρια αναβάθμιση στο Galaxy Z Flip4, μιας και έχουμε και πάλι δύο αισθητήρες 12MP (wide και ultrawide), για τους οποίους η Samsung ισχυρίζεται πως είναι 65% φωτεινότεροι από τους περυσινούς για να αποδίδουν καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (και όχι μόνο). Επίσης, μια νέα προσθήκη έρχεται στην εφαρμογή της κάμερας και είναι το εικονίδιο στην επάνω αριστερή γωνία που ενεργοποιεί την προεπισκόπηση στην εξωτερική οθόνη για να πραγματοποιείς λήψεις με την κύρια κάμερα ενώ βλέπεις τον εαυτό σου.

Η απόδοση του κύριου αισθητήρα (wide) στο φως της ημέρας είναι πολύ ικανοποιητική για τον μέσο χρήστη, αλλά δεν συγκρίνεται με αυτήν των άλλων high-end προτάσεων της εταιρείας σε αυτήν την κατηγορία τιμής (βλ. Samsung Galaxy S22). Αν και μας αρέσουν οι σκιές, το δυναμικό εύρος και τα ισορροπημένα χρώματα (ειδικά στον ουρανό), το επίπεδο της λεπτομέρειας κινείται σε μια κλίμακα χαμηλότερα από αυτό που περιμένεις και η επεξεργασία που γίνεται από το λογισμικό της Samsung οδηγεί σε αρκετά εμφανές τεχνητό τελικό αποτέλεσμα. Ο υπερευρυγώνιος φακός, παραδόξως, είναι αρκετά πιο κοντά σε αυτόν της σειράς Galaxy S22 με τις αναμενόμενες αστοχίες στην απόδοση ειδικά όσο μειώνεται ο φωτισμός.

Στις νυχτερινές λήψεις, ακόμα και χωρίς να ενεργοποιήσεις το Night Mode το Galaxy Z Flip4 παίρνει αρκετά καλές φωτογραφίες με πολύ πιο φυσική απεικόνιση του κάδρου. Το Night Mode μοιάζει να προσθέτει ένα έξτρα φίλτρο «καθαρισμού» στα highlights και μπορούμε να πούμε πως παίρνει πολύ καλό βαθμό, εφάμιλλο των ναυαρχίδων του χιλιάρικου.

Σε ό,τι αφορά τα videos, η μορφή του Galaxy Z Flip4 σου δίνει ένα έξτρα κίνητρο να τραβάς video λόγω της σταθερότητας στο Flex mode. Το στηρίζεις επάνωσε μια επιφάνεια και ξεκινάς την λήψη σε ανάλυση FHD ή 4K στα 60fps. Η σταθερότητα σου εξασφαλίζει πεντακάθαρη εικόνα κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά και αξιοπρεπείς λήψεις τη νύχτα.

Κλείνοντας με τις selfies, αναφέραμε πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κύρια κάμερα του Galaxy Z Flip4 για να παίρνεις selfies βλέποντας τον εαυτό σου στην εξωτερική οθόνη. Παρόλα αυτά, η χρήση της εμπρόσθιας κάμερας στην εσωτερική οθόνη είναι ίσως η προτιμότερη λύση, διότι η επεξεργασία της εικόνας είναι αρκετά πιο ελαφριά και τα αποτελέσματα πιο φυσικά.

Επίλογος

Μέχρι να σταθεροποιηθεί η αγορά των foldables στα νούμερα που ελπίζει η Samsung (και η βιομηχανία γενικότερα), η κάθε γενιά θα έχει ως σκοπό να πείσει το κοινό να στραφεί στη νέα μορφή του smartphone και όχι να οδηγήσει τους υπάρχοντες χρήστες σε αναβάθμιση. Η Samsung μοιάζει να έχει βρει πλέον την συνταγή της επιτυχίας με τα Galaxy Z Fold4 και Galaxy Z Flip4, γι’ αυτό προχωρά σε μικρές αλλά συνάμα καίριες προσθήκες.

Στην προκειμένη περίπτωση, το Samsung Galaxy Z Flip4 δελεάζει τον υποψήφιο αγοράστη με κάποιες στοχευμένες βελτιώσεις και διατηρεί την τιμή σε λογικά πλαίσια, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε κάποιους τομείς που ίσως αποδειχθούν καθοριστικά για την βιωσιμότητα της σειράς γενικότερα (π.χ. αυτονομία).

Samsung Galaxy Z Flip4 – Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Εύκαμπτη οθόνη 6.7’’ Dynamic AMOLED 2X (2640 x 1080, 425ppi, 120Hz) με επικάλυψη Ultra Thin Glass και Gorilla Glass Victus+
  • Εξωτερική οθόνη 1.9’’ Super AMOLED (512 x 260)
  • Επεξεργαστής Snapdragon 8+ Gen1
  • Μνήμη RAM 8GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB/512GB
  • Dual κάμερα 12MP f/1.8 wideangle OIS + 12MP f/2.2 ultrawide
  • Εμπρόσθια κάμερα 10MP f/2.4
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • WiFi 6E, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 5G
  • Ηχεία AKG με υποστήριξη Dolby Atmos
  • Λειτουργικό σύστημα Android 12 με One UI 4.1
  • Μπαταρία 3700mAh με υποστήριξη φόρτισης 25W (ασύρματη φόρτιση στα 15W)
  • Διαστάσεις 84.9 x 71.9 x 17.1mm (κλειστό) / 165.2 x 71.9 x 6.9mm (ανοικτό)
  • Βάρος 187gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IPX8 (προστασία από νερό και σκόνη)

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή