Νέα έρευνα για πρώιμη διάγνωση με απλή ουρολογική εξέταση

11


Οι έρευνες για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη πρόληψη της Νόσου Alzheimer συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθώς η εκφυλιστική ασθένεια μπορεί να εκδηλώνεται (συνήθως) σε μεγάλες ηλικίες με κλινικά συμπτώματα, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Οι κλινικές έρευνες για την ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων έχουν απλωθεί σε αρκετούς τομείς, από αιματολογικές εξετάσεις, εφαρμογές ιχνηλάτησης της ίριδας των ματιών μέχρι και εξέταση της όσφρησης, ενώ τώρα και νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience περιγράφει μια καινοτόμο ουρολογική εξέταση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πολύ πρώιμη διάγνωση των αρχικών σταδίων της νόσου Alzheimer.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα επίπεδα μυρμηκικού οξέος στα ούρα αποτελούν βιοδείκτες για τη νόσο Alzheimer. Το συγκεκριμένο οξύ αποτελεί μεταβολικό προϊόν της φορμαλδεΰδης, ένα μόριο που είναι τοξικό σε μεγάλες ποσότητες αλλά παράλληλα παρατηρείται σε μικρά ποσοστά και στους υγιείς εγκεφάλους. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η ενδογενής φορμαλδεΰδη μάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα εκμάθησης και στη μνήμη, ωστόσο, η παρουσία της σε υψηλή συγκέντρωση στον εγκέφαλο ενδεχομένως επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη γνωστική ικανότητα.

Οι ερευνητές υποθέτουν πως η συγκέντρωση του μυρμηκικού οξέος στα ούρα είναι όντως βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer και γι’ αυτό πραγματοποίησαν σχετικές εξετάσεις σε 600 εθελοντές διαφόρων σταδίων γνωστικής ικανότητας, συμπεριλαμβανομένων και ασθενών με νόσο Alzheimer. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι τα επίπεδα μυρμηκικού οξέος είναι σημαντικά μεγαλύτερα στα γκρουπ των ασθενών με διεγνωσμένα γνωστικά προβλήματα σε σύγκριση με τους απόλυτα υγιείς.

Συνδυάζοντας τα τεστ ούρων με εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις για τη νόσο Alzheimer, οι ερευνητές ανέβασαν ακόμη περισσότερο το ποσοστό ορθής διάγνωσης και πλέον εκτιμούν πως με μια απλή ουρολογική εξέταση θα μπορούν να εντοπίζουν ακόμα πιο έγκαιρα τα πρώτα στάδια της νόσου.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή