Νέα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για τα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών

2


Μετά από σχεδόν τρία χρόνια διαβουλεύσεων, η ΕΕ και οι ΗΠΑ ήρθαν σε νέα συμφωνία για την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών και ειδικότερα για την μεταφορά τους σε servers που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αρκετοί ίσως θυμάστε ότι μετά από δικαστική απόφαση η ΕΕ είχε καταργήσει το πρωτόκολλο Privacy Shield που επέτρεπε στις αμερικανικές εταιρείες να συλλέγουν και να επεξεργάζονται δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών, καθότι έκρινε πως δεν προστάτευαν τους τελευταίους από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, μεγάλες εταιρείες τύπου Meta, Amazon και Google έχασαν μια τρομερά σημαντική πηγή πληροφοριών για το μοντέλο λειτουργίας τους, ενώ δεν ήταν λίγα τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές προστασίας δεδομένων της ΕΕ (θυμηθείτε $1.3 δισ. στη Meta, $887 εκατ. στην Amazon).

Τώρα, το νέο σύμφωνο που υπέγραψαν οι ΕΕ και ΗΠΑ θα προστατεύει τις εταιρείες από τέτοιου είδους πρόστιμα, αρκεί να παραμένουν συμμορφωμένες στους κανόνες του. Σε αυτό αναφέρεται ρητά ο περιορισμός της ροής δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών σε υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ συστήνεται και μια ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή που μπορεί να επεμβαίνει αυτόκλητα για να διερευνά τις πρακτικές των εταιρειών, καθώς και να διατάσσει την διαγραφή δεδομένων μετά από σχετικά αιτήματα. Επιπλέον, οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες πρακτικές, όπως την διαγραφή των προσωπικών δεδομένων που δεν είναι πλέον απαραίτητο να μένουν στα χέρια τους αν δεν υφίσταται ο λόγος που οδήγησε στην συλλογή τους.

Όπως δήλωσε η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Το νέο πλαίσιο περί ιδιωτικότητας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ θα διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί η ασφαλής ροή προσωπικών δεδομένων, ενώ οι εταιρείες θα είναι υπόλογες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σε συνέχεια της καταρχήν συμφωνίας μας με τον πρόεδρο Biden πέρυσι, οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε ανεπανάληπτες δεσμεύσεις για να υλοποιηθεί το νέο πλαίσιο.

[Europa]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή