Υπερψηφίστηκε σήμερα ο νόμος για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης

0


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα Τετάρτη για την έγκριση του AI Act, εξασφαλίζοντας στο μπλοκ την πρώτη θέση στη θέσπιση κανόνων για ένα ευρύ φάσμα λογισμικού που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη – ή αυτό που οι περιφερειακοί νομοθέτες έχουν ονομάσει “ο πρώτος ολοκληρωμένος νόμος για την Τεχνητή Νοημοσύνη στον κόσμο“.

Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο σε τριμερείς συνομιλίες με το Συμβούλιο, με 523 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 46 κατά (και 49 αποχές).

Η νομοθεσία-ορόσημο καθορίζει ένα πλαίσιο με βάση τον κίνδυνο για την AI: εφαρμόζει διάφορους κανόνες και απαιτήσεις ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που συνδέεται με την περίπτωση χρήσης.

Η σημερινή ψηφοφορία της ολομέλειας του Κοινοβουλίου ακολουθεί τις θετικές ψηφοφορίες των επιτροπών και την προσωρινή συμφωνία που έλαβε την υποστήριξη και των 27 πρεσβευτών των κρατών μελών της ΕΕ τον περασμένο μήνα. Το αποτέλεσμα της ολομέλειας σημαίνει ότι ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει σύντομα νόμος σε ολόκληρη την περιοχή – ενώ εκκρεμεί μόνο η τελική έγκριση από το Συμβούλιο.

Μόλις δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τους επόμενους μήνες, το AI Act θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά από αυτό. Αν και υπάρχει σταδιακή εφαρμογή, με την πρώτη υποομάδα διατάξεων (απαγορευμένες περιπτώσεις χρήσης) να εφαρμόζεται μετά από έξι μήνες- με άλλες να εφαρμόζονται μετά από 12, 24 και 36 μήνες. Συνεπώς, η πλήρης εφαρμογή δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2027.

Στο μέτωπο της επιβολής, οι κυρώσεις για μη συμμόρφωση μπορούν να φθάσουν έως και το 7% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών (ή 35 εκατ. ευρώ αν είναι υψηλότερος) για την παραβίαση των απαγορευμένων χρήσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ενώ οι παραβιάσεις άλλων διατάξεων για τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσαν να επισύρουν κυρώσεις έως και 3% (ή 15 εκατ. ευρώ). Η μη συνεργασία με τα εποπτικά όργανα ενέχει τον κίνδυνο επιβολής προστίμων έως και 1%.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης την Τρίτη, πριν από την ψηφοφορία στην ολομέλεια, ο Dragoș Tudorache, Ευρωβουλευτής και συνεισηγητής του AI Act, δήλωσε:

Έχουμε συνδέσει για πάντα με την έννοια της Τεχνητής Νοημοσύνης τις θεμελιώδεις αξίες που αποτελούν τη βάση των κοινωνιών μας. Και με αυτό και μόνο η AI Act έσπρωξε το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης προς μια ανθρωποκεντρική κατεύθυνση. Σε μια κατεύθυνση όπου οι άνθρωποι έχουν τον έλεγχο της τεχνολογίας και όπου αυτή, η τεχνολογία, μας βοηθά να αξιοποιήσουμε νέες ανακαλύψεις, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και να ξεκλειδώσουμε το ανθρώπινο δυναμικό.

Ο νόμος αυτός είναι μόνο η αρχή ενός μακρύτερου ταξιδιού, διότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει αντίκτυπο που δεν μπορούμε να μετρήσουμε μόνο μέσω αυτού του AI Act – θα έχει αντίκτυπο στα εκπαιδευτικά συστήματα, θα έχει αντίκτυπο στην αγορά εργασίας μας, θα έχει αντίκτυπο στον πόλεμο. Έτσι, ανοίγεται ένας εντελώς νέος κόσμος εκεί έξω, όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη πρόκειται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο και, ως εκ τούτου, από αυτό το σημείο και μετά, καθώς πρόκειται επίσης να οικοδομήσουμε τη διακυβέρνηση που απορρέει από αυτόν τον νόμο, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτή την εξέλιξη της τεχνολογίας στο μέλλον. Και να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν από αυτή την εξέλιξη της τεχνολογίας.



Πηγή